Paulsen, John: SAMLIV MED IBSEN Sommeren i Berchtesgaden - brukt bok

Produkt 36/78
 
 Intet foto
60.00 kr
90.00 kr
Lager
Antall
Ønskeliste

John Paulsen:
SAMLIV MED IBSEN
Sommeren i Berchtesgaden

Utgitt av Gyldendalske Boghandel Nordisk Forlag 1913, anden samling
Heftet, noe slitt eksemplar
235 sider, 8vo
brukt bok

Fra artikkel:
Bruddet mellom Henrik Ibsen og John Paulsen – en pennefeide?

Av Kirsti Boger og Inge S. Kristiansen

(...)John Olaf Paulsen (1851–1924) var født og oppvokst i Bergen. Han kom fra relativt enkle kår, og etter endt skolegang fikk han en stilling ved et konsulatkontor i Bergen. På fritiden syslet han med litteratur og lærte seg fransk og tysk. Denne perioden har han skildret i romanen Norsk Provinsliv (1881), som handler om en ung kontorist som drømmer om å bli dikter.

Etter å ha utgitt noen fortellinger, diktsamlingen Mol og Dur og romanen Sjødronningen, dro Paulsen til utlandet i 1876 sammen med Edvard Grieg, som altså hadde satt musikk til noen av hans dikt. I Gossensass traff de Ibsen som ferierte sammen med familien. Gjennom felles måltider og spaserturer i omegnen ble de kjent med hverandre. Ibsen fikk sympati for den unge bergenseren, og da han vendte tilbake til München, fulgte Paulsen med.

Etter et opphold i Paris ble han av Ibsen høsten 1879 oppfordret til igjen å bosette seg i München. Vinteren 1879/80 hadde han nærmest daglig samvær med Ibsen og hans familie, og han fulgte forelesninger ved  universitetet sammen med Sigurd Ibsen. I august 1880 foretok Paulsen  en reise sammen med Ibsen til Berchtesgaden (mens Suzannah og Sigurd ferierte i Norge).

Samværet med Ibsen og hans familie i München og senere i Roma er inngående skildret i Paulsens bøker Mine erindringer (1900) og Samliv med Ibsen (1903 og 1913), samt i en rekke andre erindringsbøker. Paulsen skriver om mesterens vaner og særheter og refererer fra samtaler om litteratur og kunst. Den unge bergenser utesket den gamle mesters meninger om mangt og meget. Disse rapporter som foregir å gi et blikk inn i dikterverkstedet, har vært mat for Ibsen-biografer – og de var i ordets egentlige betydning brødtekster for forfatteren, som gjennom hjemme-hos-reportasjene fikk tilsendt sårt tiltrengte honorarer.

  [0605101148] 
Skriv ut produktark

 
 
Vi anbefaler også:
 
 
Beyer, Edvard: HENRIK IBSEN - brukt bok
Beyer, Edvard: HENRIK IBSEN - brukt bok
60.00 kr
90.00 kr
 

 
Heiberg, Gunnar: IBSEN OG BJØRNSON PAA SCENEN - brukt bok
Heiberg, Gunnar: IBSEN OG BJØRNSON PAA SCENEN - brukt bok
60.00 kr
90.00 kr