Lord Byron : Don Juan II

Produkt 51/64
 

Klikk for større bilde
150.00 kr
298.00 kr
Lager
Antall
Ønskeliste

Lord Byron :
Don Juan II

Gjendiktet av Geir Uthaug

«Ljoset frå Lord Byrons stjerne er enno på veg til oss.» – Johannes Gjerdåker, Dag og Tid

Det var slike utsagn som møtte Byrons Don Juan ved utgivelsen i 1819; i dag regnes den til periodens hovedverker, en underholdende satire over menneskets muligheter, støpt i satirens glitrende form med en poetisk himmel over.

Lord Byrons Don Juan hører til de dikterverk som er blitt stående i litteraturhistorien.

Det er et verk som vanskelig lar seg karakterisere: Er det en tragisk farse? En burlesk komedie? En ekte bekjennelse? En politisk parodi?

I bind 2 av verket (bind 1 kom i 2006), har helten, en ung mann som ikke har den minste likhet med skurken fra legenden, havnet i et harem. Men snart smeller kulene om ørene på ham under stormingen av en garnisonsby. Alt foregår i et forrykende tempo mens fortelleren kommenterer fra sidelinjen og fører oss gjennom datidens Europa.

Byron mener det han sier kontant, av og til brutalt, men ofte lokker han leseren inn i en hall med tivolispeil, der speilbildene vrir oss i alle tenkelige retninger. Med sitt lekende ottava rima stiller Don Juan krav til innspill, utspill og ordspill, der resultatet også er et samspill, mellom en dikter og en gjendikter.

George Gordon, Lord Byron (1778–1824) er et stort navn i litteraturhistorien.

Gjennombruddet var Childe Harolds pilgrimsferd (1812).

Siden fulgte en lang rekke populære episke og dramatiske dikt. Over hele Europa ble Byrons navn symbol på liberale frihetsideer.

Hans eget liv var preget av kamp, oppbrudd og en fri livsstil som skapte forargelse. En tid var han London-sosietetens yndling, før han ble utstøtt fra det gode selskap og reiste i frivillig eksil i Italia.

Byrons litterære berømmelse toppet seg med Don Juan (1819–23). Verket ble noe av en prøve­sten på hvor langt en kunstner kan gå. Byrons siste år var viet den greske motstandkampen mot tyrkisk dominans. Han reiste til Hellas for personlig å ta del i kampene. Han døde i Missolonghi av giktfeber i 1824 og ble gravlagt i England under gamle eketrær.

Som gjendikter har GEIR UTHAUG gitt mange av romantikkens viktigste diktverk norsk språkdrakt. I tillegg til flere antologier har han gjendiktet Byrons Childe Harolds pilgrimsferd (I og II), Blakes Uskyldens og Erfaringens sanger og Keats’ Endymion. Skuespillet Ariel forelå i 1981, og diktsamlingen Obelisk i 2005. Han har skrevet to kritikerroste monografier, Den kosmiske smie, om William Blake, og Et Verdensdyp av Frihet om Henrik Wergeland.

Utgitt av Bokvennen forlag 2009
ISBN 9788274881549
Innbundet
Antall sider:473

  [9788274881549] 
Skriv ut produktark

 

Handlekurven din er tom

Nyhetsbrev

Mosdøl, Olav: Menneskelandskap - brukt bok

90.00 kr