Wenche Frølich :
Knallgode brød
Å bake er inspirerende, det utfordrer kreativiteten og gir glede. Hjemmebakt brød er mer enn mat. Det er kjærlighet, omsorg, liv og kultur.
Ingenting skaper en så innbydende og varm stemning som duften av nybakt brød. Det er vanskelig å vente med å smake til brødet har kjølnet.
Brød er sunt, proppfullt av næringsstoffer. Det er vel derfor brød alltid har vært en viktig del av kostholdet i hele verden. Brød passer til alle typer mat, mangfoldet er ubegrenset.
Wenche Frølich kjenner kornets indre hemmeligheter ettersom hun har forsket på mel og brød i mange år. I denne boken deler hun sine kunnskaper både når det gjelder råvarer og bakemetoder. Derfor er det lett for alle å lykkes med hennes oppskrifter som omfatter alt fra tradisjonelle til nyere brødtyper.
Slå deg løs ved kjøkkenbenken og kna deg til nye høyder! Nyt duft og smak av brød, en av verdens eldste matvarer.
INNHOLD:
Brødet – verdens kulturarv.............................................. 10
Brød – symboler, kjærlighet og sunnhet.................... 14
Hvilke ingredienser trengs?............................................ 18
Liten bakeskole.................................................................... 26
Hva har jeg gjort feil? ........................................................ 34
Hvete – den viktigste kornarten .................................... 36
Rundt grovbrød med kim og kli ..................................... 38
Verdens enkleste brød....................................................... 38
Grovt ristebrød................................................................... 40
Grovt brød av hvete med hele korn................................ 40
Brød med hele korn........................................................... 41
Saftige, grove rundstykker med cottage cheese............ 42
Trekornbrød........................................................................ 43
Det velkjente kneippbrødet.............................................. 43
Helkornbrød....................................................................... 43
Et hvetebrød som passer til det meste............................ 44
Hvetebrød med cottage cheese........................................ 44
Flettet sesambrød fra Middelhavet................................. 45
Bagetter med kald gjæring ............................................... 46
Ciabatta med durumhvete ............................................... 47
Hvitløksbrød ...................................................................... 47
Speltbrød med honning og havregryn ........................... 48
Sveitsisk brød med spelt................................................... 48
Speltringer med linfrø....................................................... 49
Rug – en kornart med lang historie.............................. 50
Helkornruter med rugmel................................................ 52
Helsebrød............................................................................ 52
Ølbrød................................................................................. 54
Saftig rugbrød .................................................................... 55
Holdbart dansk rugbrød .................................................. 55
Karvebrød........................................................................... 57
Fristende rugbrød.............................................................. 57
Rugbrød i kurv................................................................... 58
Svenske hullkaker.............................................................. 58
Grovt rugbrød med sesamfrø .......................................... 60
Sveitisk landbrød............................................................... 61
En sunnere foccacia med rug........................................... 61
Havre – på vippende aks .................................................. 62
Lettvint havregrynsbrød .................................................. 64
Mitt favoritthavrebrød...................................................... 65
Skåldet havrebrød ............................................................. 66
Flettet havrebrød ............................................................... 66
Havrebrød med smak av honning .................................. 67
Grovt, saftig brød med 3 kornarter................................. 67
Havrebrød for skog og fjell .............................................. 68
Havre- og rugbrød............................................................. 69
Havrebrød med sammalt hvete....................................... 69
Havrebrød smakssatt med koriander............................. 69
Grovt, saftig havrebrød med sesamfrø........................... 70
Havrebrød i langpanne..................................................... 70
Bygg – høstens gull med aner til middelalderen .... 72
Grovt byggbrød ................................................................. 74
Norsk brød med byggmel ................................................ 74
Finsk byggbrød .................................................................. 76
Brød med bygg, havre og litt smak av Italia ................. 77
Byggmelsrundstykker....................................................... 77
Grovt byggmel med havre ............................................... 77
Byggbrød med smak av karve......................................... 78
Rutebrød med byggryn .................................................... 78
Brød med ukjente kornarter og små gryn.................. 80
Broa – portugisisk maisbrød............................................ 81
Risbrød................................................................................ 83
Bokhvetebrød..................................................................... 85
Blinis – russiske bokhvetepannekaker ........................... 87
Surdeig – trenger omsorg og påpass ............................ 88
Lettgjort surdeigsbrød ...................................................... 92
Et fint kurvbrød (heves i kurv)........................................ 94
Bagetter på rugsurdeig ..................................................... 95
Østerriksk bondebrød....................................................... 95
Dansk, grovt rugbrød med surdeig ................................ 96
Surdeigsbrød med løksmak ............................................. 96
Pumpernikkel..................................................................... 98
Surdeigsbrød med rug og yoghurt ................................. 99
Fint hvetebrød bakt med Levain ..................................... 100
Surdeigsbrød fra Paradisets Ängder .............................. 101
Å skålde melet...................................................................... 102
Skåldet rugbrød fra Skåne................................................ 105
Brød til silden ..................................................................... 105
Skåldete havreruter ........................................................... 106
Skåldet kneippbrød........................................................... 106
Mitt grove, skåldete brød ................................................. 106
Skåldet rugbrød med øl.................................................... 107
Skåldet bondebrød ............................................................ 107
Om forfatteren: Wenche Frølich (f 1946) er professor i mat- og ernæringsvitenskap og har forsket på brød og mel i hele sitt yrkesliv. Hun har mottatt både norske og svenske hederspriser for sin innsats innen bakeryrket og kommunikasjon av faget.
Utgitt av Vigmostad & Bjørke 2010
ISBN 9788241906398
Innbundet
Antall sider: 176
|